Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 28 sie 2019, 19:06

Witam

Chciałem się przywitać jako nowy użytkownik tego Forum. Przez zakupem sporo studiowałem wpisy i w ten sposób zdecydowałem się na CR 700HD. Budżet był okrojony. Dziś zainstalowałem antenę iid. Chciałbym po wgrywać jakieś patche, ale nie wiem czy wybrać ten ostatni z listy tj. [font][font][font]700HD_V1.11.19423_09-05-2018.rar [/font][/font][/font]czy ja muszę wgrywać to jakoś po kolei? Przyznam, że sporo tutaj informacji, ale ciężko jest od czego tu zacząć. Może ktoś pomoże laikowi.
Studiowałem też dział z listami od Admina, ale nie wiem jak to użreć.

Pozdrawiam
Rysiek
 

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 13182
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: JAKITAKI » 28 sie 2019, 19:21

ten jest najnowszy_patch
:->: http://satedu.2ap.pl/download/file.php?id=5819

- rozpakuj i skopij na pena ten soft
- włóż pena do gniazda USB tunera
- na pilocie naciśnij "Media" (nad czerwonym)
- wybierz soft z pewna i wyslij
- po wgraniu przywróć ustawienia fabryczne

po ponownym uruchomieniu wejdź w menu -> X-tras powinieneś mieć dodatkowe funkcje ,miedzy innymi serwery w których możesz wpisac np.linijki cccam

- listę wgrywasz analogicznie jak soft
- od teraz mozesz równiez aktualizować soft i liste bezpośrednio z tunera z serwera FTP
- wchodzisz w menu -> X-tras-> dodatki sieciowe -> aktualizacja z FTP (nic nie zmieniasz )
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 28 sie 2019, 19:42

Jak przywraca się ustawienia fabryczne, ten ostatni punkt, żebym czegoś nie uwalił?
Dobra chyba mam instrukcja strona 17

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 13182
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: JAKITAKI » 28 sie 2019, 19:49

RysiekWlkp pisze:
28 sie 2019, 19:42
Jak przywraca się ustawienia fabryczne, ten ostatni punkt, żebym czegoś nie uwalił?
Dobra chyba mam instrukcja strona 17

Menu-> ustawienia -> ustawienia fabryczne
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 29 sie 2019, 07:31

Postudiowałem instrukcję i zainstalowałem przez USB kartę Wi-FI. Wgrałem z pena patch i zrobiłem na końcu te ustawienia fabrycznie i wyczyściło mi wszystkie te co były zapisane listy. Generalnie po wejściu w x-tras mam to jak wklejone.

Obrazek

Obrazek

 

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 13182
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: JAKITAKI » 29 sie 2019, 09:23

RysiekWlkp pisze:
29 sie 2019, 07:31
Postudiowałem instrukcję i zainstalowałem przez USB kartę Wi-FI. Wgrałem z pena patch i zrobiłem na końcu te ustawienia fabrycznie i wyczyściło mi wszystkie te co były zapisane listy. Generalnie po wejściu w x-tras mam to jak wklejone.

Obrazek

Obrazek

 

ustawienia fabryczne miałem zrobic bezpośrednio po wgraniu softa , a zrobiłeś po wgraniu listy ,i dlatego liste ci wyczysciło
teraz wystarczy wgrac listę z USB lub z serwera FTP
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 29 sie 2019, 15:36

Dziękuję za info, to i tak sporo jak na 24h. A jak zrobić to wgranie z serwera FTP?

Awatar użytkownika

JAKITAKI
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 13182
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:57
Has thanked: 3 times
Been thanked: 19 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: JAKITAKI » 29 sie 2019, 18:26

RysiekWlkp pisze:
29 sie 2019, 15:36
Dziękuję za info, to i tak sporo jak na 24h. A jak zrobić to wgranie z serwera FTP?

wchodzisz w "Pobieranie przez FTP"

tam masz do wyboru .aktualizacje oprogramowania lub listy kanałów
Lepszy JAKITAKI jak NIJAKI


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 30 sie 2019, 15:53

Pytanko, czy przy tak skonfigurowanym dekoderze CR 700HD mogę kupić jakiś pakiet z NC+, mam na myśli moduł CAM CI+, bo resztę mam, wkładam to po tym jak mi aktywują i śmiga? Czy muszę coś dostosowywać w takim dekoderze?
 

Awatar użytkownika

tomek6680
... Administrator ...
... Administrator ...
Posty: 1877
Rejestracja: 04 lut 2010, 23:19
Has thanked: 15 times
Been thanked: 16 times
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: tomek6680 » 30 sie 2019, 18:03

RysiekWlkp pisze:
30 sie 2019, 15:53
Pytanko, czy przy tak skonfigurowanym dekoderze CR 700HD mogę kupić jakiś pakiet z NC+, mam na myśli moduł CAM CI+, bo resztę mam, wkładam to po tym jak mi aktywują i śmiga? Czy muszę coś dostosowywać w takim dekoderze?
 

Wszystko powinno działać . Dobrze żeby w APS-ie uruchomili ten moduł ,zaktualizowali oprogramowanie modułu .
Pro publico bono


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 30 sie 2019, 20:30

Ok, a czy taki moduł CI mogę wsadzić to Telewizora, chciałem zakupić w Nce podstawowy pakiet właściwie aby coś mieć na ten moment, mój TV ma wejście CI i czy z konwertera mogę rozdzielić kabel na dwa (jeden do TV z kartą n-ki) a drugi do dekodera i będę miał dekoder czysty na dalsze kombinacje. Czy ja dobrze to dedykuję?
Nie wiem jak będzie z tymi aktualizacjami co kolega pisał wyżej, bo mam zamiar moduł CI przez neta zamówić bo mam w razie 14 dni na odstąpienie od umowy, w lokalnym punkcie powiedzieli, że jest tylko 24h na odstąpienie.

Dzięki za wszelkie info
Pozdrawiam
Rysiek

Awatar użytkownika

leszek2011
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 250
Rejestracja: 01 wrz 2011, 08:21
Been thanked: 2 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: leszek2011 » 31 sie 2019, 10:10

Gniazdo CI w TV sluzy do odbioru programow nadawanych przez operatora sieci kablowych .Jezeli w TV masz zainstalowany tuner satelitarny to wtedy mozesz korzystac z CI w TV do odbioru sat.W tunerze masz slot na karte i mozesz z tego korzystac.


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 31 sie 2019, 14:00

Dzięki za tą mega pomoc, wczoraj sporo czytałem do poduchy i ostatecznie udało mi się ze strony ptaszka dokonać testu liniji CCCAM i mam kanały na 24h. Chyba ten TV ma slot CI ale w opisie widzę że nie ma DVB-S2, ma DVB-T DVB-T2 i DVB-S. Także więc pewności nie mam i chyba jak kolega radzi skorzystam ze slotu w super CR 700HD. Pytanie mam jedno.
Czy jak wsadzę moduł CI i katę z wykupionym pakietem podstawowym od operatora to czy to nie będzie przeszkadzać i mogę sobie hobbystycznie testować te linije CCCAM i jak odblokuję, to czy mi tego modułu i karty z NC nie zablokuje albo co się nie stanie.

I jeszcze jedno czy jak wsadzę moduł z kartą NC+ do dekodera CR 700HD to czy mogę to wyjmować itd, bo gdzieś wyczytałem, że jak się wsadzi do TV taki moduł i zainstaluje i aktywuje to że on się przypisuje do danego TV i nie można tego ruszać, bo się zablokuje czy cosik.

Pozdrawiam
Rychu

Awatar użytkownika

leszek2011
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 250
Rejestracja: 01 wrz 2011, 08:21
Been thanked: 2 times

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: leszek2011 » 31 sie 2019, 15:04

Jak TV nie ma wbudowanego tunera sat to nie bedzie dzialala karta nc+. Nie podlaczysz anteny sat do TV poniewaz konwerter potrzebuje zasilanie 14V/18V.Daj sobie spokoj z tym CI ,sa tylko z tym kłopoty.
Na poczatek kup sobie taka karte :https://allegro.pl/oferta/karta-nc-prepaid-pakiet-start-hd-1-m-bez-umowy-7541198190?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=


Autor tematu
RysiekWlkp
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2019, 22:10
Płeć:

Re: Edukacja kompletnego laika i jego nowy Cryptobox 700HD

Post autor: RysiekWlkp » 02 wrz 2019, 06:31

Dziękuję za pomoc, rozumiem że moduł CI jest przecież wbudowany w dekoder, a więc potrzebna przecież tylko karta. Dobrze rozumiem?
Gdy ją aktywuje i będę używał, to czy nadal będę mógł testować sobie linijki CCCAM, nie zablokuje mi czegoś tam, może to głupie pytanie, ale wolę się poradzić :smile117:

Pozdrówka
Ryś

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”