jak podlaczyc gniazdko w scianie?


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 09 lip 2020, 09:31

jak podlaczyc po gniazdko abonenckie antene naz i satelitarną jesli jest tylko jedno wejscie?
uzylem zwrotnicy, dziala cala tv sat ale naziemna ma tylko niektore kanaly sporo jest braków. Jak sie podlaczy bezpośrednie bez zwrotnicy i bez gniazdka kabel antenowy jest cala dvb-t. 
Pomoze mi ktos? Czy zle gniazdko kupilem?
Ogolnie to chce polaczyc naz, sat, i internet lan

Awatar użytkownika

kamilja
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2019, 03:11

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: kamilja » 09 lip 2020, 11:19

Pewnie masz antenę z symetryzatorem i za duże jest tłumienie przez zwrotnicę i gniazdo.
Domyślam się bo nic o instalacji nie napisałeś.
Daj sobie do anteny wzmacniacz, płytkę SWA-1, LNA 101 albo SWA-3, LNA 169.
Płytki w zależności od tego z jakiego nadajnika masz DVB-t i w jakiej jesteś odległości.
Nie wiadomo jaką masz antenę, więc mogą te płytki nie pasować.
No i daj zasilacz, i wtyczkę separatora z zasilacza wepnij do zwrotnicy RTV - Sat.


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 09 lip 2020, 18:02

mam najzyklejszą antene dvb-t kupiona w sklepie elektrycznym jak to podlaczylem przez zwrotnice tak odc kabla 20cm szedł do gniazdka to brak sporej ilosci kanalow z naziemnej. jak jest bezposrednio z anteny do tunera są wszystkie bez wzmacniacza i zasilacza. 
Ostatnio zmieniony 09 lip 2020, 18:15 przez polsky166, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 09 lip 2020, 18:07

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-konco ... MDk1OWI%3D
mam takie gniazdko neta podlaczylem i dziala a co dalej? jak sat i antene i radio? tam sie wklada tylko jeden kabel? 
czy moge jednoczesnie z naz i sat? 
Najlepiej by pasowalo takie gniazdko co mozna podlaczyc jednoczesnie 2 anteny +skretke są takie? czy wszystkie polegaja na tym ze na strychu sie laczy przewody i do pokoju leci tylko jeden? 

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1819
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Poland

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: ddll » 09 lip 2020, 18:19

Aby sygnał RTV-SAT+ R doprowadzić do gniazda RTV-SAT potrzebny jest sumator.
Tu przykładowa instalacja. https://www.dipol.com.pl/schemat_podsta ... mat110.htm
 


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 09 lip 2020, 18:56

Sumator czyli zwrotnice?

Schemat wygląda tak mam konwerter na 2 kable antenowe jeden leci do 1 tv i tam działa sat, 2 leci do tv o którym mowa
I antenę naziemną kierunkowa i leci kabel do tv o którym mowa
I do tego to gniazdko
Jak to mam popodlaxzac? Przez zwrotnice ucieka sporo Kanalow dvbt bez niej są
A czy jak dam wzmacniacz taki nakręcony na antenę i zasilacz to mogę ten kabel podłączyć do gniazdka z zwrotnica? Nic się nie spali? Nie będzie zasilalo też sygnału z sat?

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1819
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Poland

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: ddll » 09 lip 2020, 19:53

Nie mieszaj w nazwach. Sumator jest do zsumowania RTV z SAT. Rozdziela potem te sygnały gniazdo RTV-SAT na R+TV+SAT.. Dla internetu masz osobne połączenie i tam musi dochodzić przewód internetowy(skrętka)
Tu masz prostą wersję.  Zamiast zwrotnicy możesz dać ten wzmacniacz AWS i wtedy wzmocnisz sygnał TV i R.Obrazek


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 09 lip 2020, 21:42

zwrotnica = sumator? z tego co widze na allegro to chyba tak z tym ze te zwrotnice tv radio są dosyc drogie ok 40zł a i to nie jest mi potrzebna antena zew radiowa. Myślalem ze radio poleci z anteny dvb-t

ale   w tej instalacji ten sumator pewnie pogarsza duzo odbiór bo wlasnie tak mam podlaczone jak na Twoim rysunku 
a nie prosciej sprowadzic 2 kable oddzielnie do naz i sat? 

mam tak jak na rysunku tylko bez zwrotnicy i konwenter mam na 2 wyjścia drugie leci do innego tv 

ale przy takiej instalacji tak jak pisalem nie dziala czesc kanalow z naziemnej a wystarczy podlaczyc bezposrednio antene bez sumatora i wszystko dziala

a jak dam zasilacz antenowy przy tv i wzmacniacz taki nakrecany na antene dvb?

nie ma gniazdka dopuszkowego lub naściennego aby 2 kable sprowadzic plus skrętke? to byloby najprosciej 

Awatar użytkownika

kamilja
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2019, 03:11

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: kamilja » 10 lip 2020, 15:08

Jak dwa osobne kable antenowe to już sumator RTV-Sat i gniazdo ci nie są potrzebne.
Wystarczy takie coś:
https://www.dipol.com.pl/gniazdo_gis-f1 ... R62191.htm
https://www.dipol.com.pl/gniazdo_gis-f1 ... R62190.htm

to zwykłe beczki w ładnej obudowie.
Na gniazdko Lan chyba trzeba wycharatać drugą dziurę w ścianie pod puszkę, jeśli chcesz mieć ładnie, jak książka pisze.

Albo takie gniazdo Lan, można położyć na podłodze albo przykręcić do ściany:
https://www.dipol.com.pl/oferta-wlan-la ... n,6488.htm

https://www.dipol.com.pl/gniazdo_natynk ... _J2720.htm


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 12 lip 2020, 13:48

https://allegro.pl/oferta/gniazdo-konco ... MDk1OWI%3D
szkoda ze nie ma takiego na 2 kable antenowe 

wiec tak jak mam obecnie moze zostać? wyzej wymienione gniazdko mam podlaczone lan i satelite, kabel antenowy naziemny bedzie ze ściany wychodzil i bezposrednio pod tuner poleci a w gniazku sat i lan
czy to gniazdko tlumi sygnal sat? Sumatora/zwrotnicy nie bedzie wcale tylko kabel z konwertera do gniazdka 

Awatar użytkownika

kamilja
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2019, 03:11

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: kamilja » 12 lip 2020, 14:10

Tak, gniazdo ma tłumienie. Kiedyś końcowe gniazda miały typowe tłumienie 3,5 dB - dzisiaj podają 1,5 dB. Za 10 lat będzie O.

Wymontuj to gniazdo i rozbierz go, czyli wycharataj tę blaszkę z tyłu zatykającą puszkę korpusu gniazda.
W środku pomiń lub wytnij elementy elektroniczne tak, żeby zostało tylko połączenie żyły środkowej od mocowania kabla do beczki Sat.
Masą jest obudowa gniazda. Nie załamuj się, to tylko 30 złotych z wysyłką - przeżyjesz.
Tak samo możesz na krótko połączyć gniazdko TV z drugim kablem i będzie wyglądało jak książka pisze.

Wymontuj gniazdo, z wyczuciem wydłub tę blaszkę z tyłu i zrób dobrej jakości zdjęcie, z bliska, to ci na nim namaluję jak to zrobić, połączyć. Może będzie trzeba lutownicy.


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 12 lip 2020, 21:24

zostawie jak jest bo dziala
a te gniazdka na 2 kable antenowe tlumienie maja =0  ? 

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1819
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Poland

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: ddll » 12 lip 2020, 21:32

polsky166 pisze:
12 lip 2020, 21:24
zostawie jak jest bo dziala
a te gniazdka na 2 kable antenowe tlumienie maja =0  ? 
To są "atrapy" gniazdek. Tam nie ma nic, filtrów itp. Jest tylko wejście-"beczka"- wyjście a tylko wygląda jak gniazdo.
 


Autor tematu
polsky166
..:: Użytkownik ::..
..:: Użytkownik ::..
Posty: 47
Rejestracja: 05 kwie 2020, 11:33
Been thanked: 1 time

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: polsky166 » 13 lip 2020, 13:39

to po co robia takie gniazdka jak one powodują strate sygnalu do tego zwrotnica i moge sie zalozyc ze np zgemma by nie dzialala wcale
juz na dole w tv nie chciala dzialac a leci bezposrednio kabel z sat do pokoju co ciekawe ariva 250 mam wszystkie kanaly sat, na zgemmie sporo bylo brak sygnalu 

Dlaczego nie robią gniazdek aby podlaczyc np 2 kable antenowe zlacze tv i sat i na dole np rj45

Awatar użytkownika

ddll
..::Moderator::..
..::Moderator::..
Posty: 1819
Rejestracja: 03 paź 2009, 12:58
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Poland

Re: jak podlaczyc gniazdko w scianie?

Post autor: ddll » 13 lip 2020, 13:51

Robią różne gniazda, np. takie :Gniazdo antenowe końcowe R+TV+SAT+SAT - Axing 4-00Jak nie ma oryginalnego to robi się dwa obok, z różnymi wyjściami.

 

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”